3D-visualisering ökar försäljning

Att kunna se det man konfigurerar i ett CPQ-verktyg är en nyckel till framgång.

Minns du WordPerfect under tidigt 90-tal? Då skrev man dokument i en texteditor som visade kommandon såsom [Center] i klartext. Idag skulle ingen drömma om att använda en ordbehandlare utan WYSIWYG - what you see is what you get.

Denna trend kommer nu på bred front till CPQ. Du har säkert redan sett det i skräddarsydda konfiguratorer för konsumentprodukter såsom bilar, möbler och villor. Samma trend kommer nu till B2B-marknaden. Kunder förväntar sig att kunna se vad de kommer att få samtidigt som de väljer bland produktions optioner.

"Seeing is believing"

Det finns en visdom i det engelska ordspråket “seeing is believing”. När en kund kan se den produkten efter gjorda val ökar det förtoendet och resultatet är ökad försäljning online. Eller som Forbes konstaterar i en artikel från 2019, “visual configurators are revolutionizing CPQ”.

Hur lyckas man med 3D-visualisering i en konfigurator?

Ett vanligt misstag är att försöka paketera en lösning kring existerande CAD-modeller. Resultatet blir med all sannolikhet en långsam hemsida som behöver plug-in, bredband och som inte fungerar på alla plattformar.

Det behöver knappast sägas, en 3D-visualisering i ett säljverktyg ska fungera bra över internet, på valfri plattform och även om bandbredden är begränsad. För att åstadkomma detta behöver du farten och kraften från HTML5-standarden.

Smarta programmerare har funnit vägar för att får 3D-prestanda i spel i en webbläsare och detta är också rätt lösning för visualisering.

Men att välja en JavaScript-motor för 3D-visualisering har ofta lett till skräddarsydda konfiguratorer som är svåra och extremt kostsamma att underhålla. Inte mer!

Välj en standardlösning

Combinum har en out-of-the-box-lösning för att bädda in och driva 3D-modeller.

Varje ändring i produktionens konfiguration sänds omedelbart till visualiseringsmodellen som uppdateras. Kommunikationen sker via JSON (JavaScript Object Notation) som modelleras i verktyget COMBINUM Architect. Visualiseringen kan även skicka kommandon tillbaka till COMBINUM.

Lösningen ger dig den lättvikts och högpresterande visualiseringslösning som du behöver för att hålla ditt säljverktyg modernt.

Om författaren

CEO of In-process Sweden AB